Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-03@14:00:40 GMT

محسن طاهری: اخلاص و ادب شرط اصلی قبولی در این مکتب است

تاریخ انتشار: ۱۴ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۱۷۸۴۰۰

محسن طاهری: اخلاص و ادب شرط اصلی قبولی در این مکتب است

‍‍‍‍‍‍

آشنایی با احادیث و روایت‌های صحیح و مستند، مقتل‌شناسی و تسلط بر تاریخ لازمه مداحی اهل‌بیت علیهم‌السلام است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، برادران طاهری نام‌هایی آشنا و مشهور در عرصه مداحی و ذاکری اهل بیت علیهم السلام هستند. سه برادر که به کسوت پیرغلامی حضرت سیدالشهدا علیه السلام درآمده‌اند، در خانواده‌ای با سابقه ذاکری رشد کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به طوری که پدر و پدربزرگ آن‌ها از مداحان سرشناس و دل‌سوخته در تهران قدیم بودند. در این میان حاج محسن طاهری برای عرض ارادت و نوکری در محضر امام حسین علیه السلام، سال‌ها در محضر پدر و بزرگان عرصه ستایشگری مانند مرحوم حاج احمد شمشیری و مرحوم علامه مشق ذاکری کرده و در عین حال در مدرسه آیت‌الله‌العظمی مجتهدی رحمه‌الله درس‌های علوم دینی خوانده و با ادبیات عرب و احادیث آشنایی خوبی دارد. همه این‌ها زمینه‌ای شده تا این ذاکر اهل بیت علیهم السلام، امروز مستمعین زیادی داشته باشد و سوز کلامش عامل اشک مردم در رثای حضرت سیدالشهدا علیه السلام باشد.

خبرگزاری تسنیم در گفت‌وگویی که با حاج محسن طاهری انجام داده، به شناخت و مرور خاطرات این ذاکر و مداح امام حسین علیه السلام پرداخته است تا زمینه آشنایی با مداحی‌ها و هیئات در دوران قدیم تهران باشد. آن طور که این ذاکر اهل بیت علیهم السلام می‌گوید، مداحی امام حسین علیه السلام در خانواده ما موروثی شده است. پدربزرگ ما مرحوم کربلایی نادعلی طاهری بودند که به عنوان خادم و مداح قدیمی حضرت اباعبدالله علیه السلام خدمت می‌کردند. آن زمان او لباس قدیمی مداحی را که به اسم لباده یا قبا معروف است، می‌پوشید و روضه می‌خواند. حتی مرحوم پدر ما هم تا آخر عمر خود همین لباس را به تن داشت. پدربزرگ ما هم هر از گاهی منبر می‌رفت، به این معنا که اهل ذکر و منقبت ائمه اطهار علیهم السلام بود. از طرف دیگر، مرحوم حاج دایی ما که حاج شیخ اکبر نظری تهرانی بود یکی از طلبه‌های مدرسه حاج آقا مجتهدی بود. او منبری بود و ما هم در دوران طفولیت در خدمت ایشان می‌رفتیم. من و برادرها در دوران طفولیت با مرحوم پدرمان خیلی انس داشتیم و در جلسه‌های هفتگی که پدرمان در همان محل زندگی‌مان می‌رفتند، همراه ایشان بودیم. آن زمان حدود ده یا دوازده ساله بودیم که به جلسات حاج آقا کافی می‌رفتیم. یعنی از سال‌های دهه پنجاه تا سال 57 که حاج آقا در اثر آن تصادف ساختگی مرحوم شدند. آن دوران، ما به همراه حاج آقا کافی به شهرهای گوناگون می‌رفتیم و می‌توانم بگویم که ایشان در هدایت ما به سمت شهرهای دیگر و حضور در جلسه‌های بزرگ‌تر نقش زیادی داشتند و اصول مداحی را هم از مرحوم پدرمان یاد گرفتیم.

مداحی در خانواده طاهری

برادران طاهری را به عنوان مداحان و پیرغلامان امام حسین علیه السلام می‌شناسیم. چه شد که هر سه برادر در کسوت مداح اهل بیت علیهم السلام درآمده‌اید؟

مداحی امام حسین علیه السلام در خانواده ما موروثی شده است. پدربزرگ ما مرحوم کربلایی نادعلی طاهری بودند که به عنوان خادم و مداح قدیمی حضرت اباعبدالله علیه السلام خدمت می‌کردند. آن زمان او لباس قدیمی مداحی را که به اسم لباده یا قبا معروف است، می‌پوشید و روضه می‌خواند. حتی مرحوم پدر ما هم تا آخر عمر خود همین لباس را به تن داشت.

پدربزرگ ما هم هر از گاهی منبر می‌رفت، به این معنا که اهل ذکر و منقبت ائمه اطهار علیهم السلام بود. از طرف دیگر، مرحوم حاج دایی ما که حاج شیخ اکبر نظری تهرانی بود یکی از طلبه‌های مدرسه حاج آقا مجتهدی بود. او منبری بود و ما هم در دوران طفولیت در خدمت ایشان می‌رفتیم. من و برادرها در دوران طفولیت با مرحوم پدرمان خیلی انس داشتیم و در جلسه‌های هفتگی که پدرمان در همان محل زندگی‌مان می‌رفتند، همراه ایشان بودیم.

 

شناسایی طول روز و تطبیق تاریخی قیام عاشورا/ محرم سال 61 هجری برابر با مهرماه شمسی بود

 اقامه عزای محرم در بیان آیت‌الله خوشوقت/ یهودی و مسیحی هم در عزای امام حسین(ع) گریه می‌کنند

 

پامنبرخوانی در کنار پدر

کدام محله بودید؟

محله نازی‌آباد تهران بودیم و پدر هم در همان محله منبر می‌رفت. ما پای منبر پدر می‌نشستیم و به قول قدیمی پامنبرخوانی می‌کردیم. به خصوص من و اخوی، حاج آقا مرتضی، که آن زمان بزرگ‌تر از برادر دیگرمان بودیم.

چطور پامنبرخوانی می‌گردید؟

پدر منبر می‌رفت و به هر کدام از ائمه اطهار علیهم السلام که می‌رسید توسلی به ایشان می‌کرد و وقتی توسل تمام می‌شد روی پا ما می‌زد که یعنی شروع کنیم. ما هم رسم پامنبرخوانی را به‌جا می‌آوردیم.

به این ترتیب شما بیشتر در خدمت پدرتان مشق مداحی کردید.

همین طور است. ما عمدتاً در خدمت پدر بودیم و از ایشان درس مداحی و نوکری اهل بیت علیهم السلام را یاد گرفتیم.

همراهی با مرحوم کافی

شنیده‌ایم شما در معیت مرحوم حاج آقای کافی هم بوده‌اید. درست است؟

بله. آن زمان حدود ده یا دوازده ساله بودیم که به جلسات حاج آقا کافی می‌رفتیم. یعنی از سال‌های دهه پنجاه تا سال 57 که حاج آقا در اثر آن تصادف ساختگی مرحوم شدند. آن دوران ما به همراه حاج آقا کافی به شهرهای گوناگون می‌رفتیم و می‌توانم بگویم که ایشان در هدایت ما به سمت شهرهای دیگر و حضور در جلسه‌های بزرگ‌تر نقش زیادی داشتند و اصول مداحی را هم از مرحوم پدرمان یاد گرفتیم.

درست است. اما به هر حال فن مداحی اجزایی زیادی دارد. تربیت صدا، آشنایی و تسلط بر تاریخ، آشنایی با مقتل حضرت سیدالشهدا علیه السلام و بسیاری موارد دیگر. می‌خواهیم بدانیم آیا هر کدام از این بخش‌های مهم مداحی که هر کدام جزء اثرگذار و مهمی هستند، یک استاد جداگانه دارند و وقتی کسی می‌خواهد مداح توانایی باشد، باید برای یاد گرفتن هر بخش سراغ یک استاد به خصوص برود؟

یک مداح موفق و اثرگذار اگر بخواهد شرط نوکری امام حسین علیه السلام را به جا بیاورد باید سعی کند که در همه این بخش‌ها که گفتید، آشنایی و مهارت داشته باشد. مثلاً کسی که صدای خوبی دارد نمی‌تواند به همین اندازه اکتفا کند. بلکه باید حتماً تاریخ را درست و دقیق خوانده باشد و یا وقتی مقتل امام حسین علیه السلام را می‌خواند، باید بداند که در هر بخش چه اتفاقی روی داد. در غیر این صورت در حضور مخاطبانش مطلبی غلط و شبهه‌ناک می‌گوید و مستمع را آزار می‌دهد.

در این میان اخلاص شرط اصلی قبولی خدمت ذاکر و مداح امام حسین علیه السلام است. خدا به قلب انسان نظر می‌کند و قبولی ما در پاکی دل و خضوع ماست.

آشنایی مداحان با احادیث و ادبیات عرب

از طرف دیگر لازم است که مداح با ادبیات عرب هم آشنایی داشته باشد. چون این بخش یکی از لوازم و ضروریات در مداحی است.

چرا ادبیات عرب؟ این آشنایی چه ضرورتی دارد؟

به این علت که تعداد زیادی از مقتل‌ها هنوز به فارسی ترجمه نشده‌اند و بخش‌هایی از مقاتل صحیح به زبان عربی هستند. مداح باید حداقل ادبیات عرب را بداند و با آن آشنا باشد. یعنی باید بداند که اگر وسط مقتل از عبارت یا کلمه یا اصطلاح عربی استفاده کرد، فتحه و کسره را جابه‌جا نخواند. چون معنی کلمات عربی با تغییر فتحه و کسره هم تغییر می‌کند و یک معنای دیگر می‌رساند.

مداح‌های قدیمی از مقتل‌های عربی استفاده می‌کردند؟

بله. معمولاً مداحان قدیمی یک دوره ادبیات عرب را می‌خواندند.

حضور در مدرسه آیت‌الله مجتهدی رحمه‌الله

شما هم این آموزش را دیده بودید؟

ما یک دوره همراه با حاج آقا مرتضی در مدرسه آیت‌الله مجتهدی بودیم. یک مدتی هم در قم در مدرسه آیت‌الله مرعشی نجفی بودیم. ادبیات عرب و دروس حوزوی کمک زیادی به مداحان می‌کند تا مداحی موفقی داشته باشند و بتوانند به درستی در آستان امام حسین علیه السلام عرض ادب و ارادت کنند.

در دوران جوانی شما آموزش مداحی به چه صورت بود؟ آیا استاد مداحی شما همه اصول را با هم یاد می‌دادند؟

آن دوران استادی که مداحی می‌کرد، همه اصول را آموزش می‌داد. این زمان استادی که قالب مداحی را آموزش می‌دهد به عنوان مثال یاد می‌دهد که غزل‌خوانی چنین قالبی را دارد، قصیده‌خوانی باید به این صورت باشد یا روضه‌خوانی چه فضایی دارد.

آشنایی با احادیث و روایت‌های صحیح و مستند

در موضوع احادیث و روایت‌ها چطور؟ این نکات را چطور به مداحان جوان آموزش می‌دادند؟

این موضوع معمولاً به خود مداح بستگی داشت که بخواهد روایت‌ها و احادیثی را یاد بگیرد یا چقدر در این مسیر کوشا باشد. البته دانستن و آشنایی با احادیث و روایت‌های صحیح و مستند شرط مهمی در مداحی است که نباید از آن غافل ماند.

علاقه جوانان به مداحان موجب ورود به این عرصه می‌شد

ایجاد شور مداحی چگونه بود؟ درواقع می‌خواهیم بدانیم مداحان جوان در سال‌های دور چطور به این فضا علاقه‌مند می‌شدند؟

معمولاً حضور در عرصه مداحی به عشق و علاقه و تأیید امام حسین علیه السلام بستگی دارد. در آن دوران جوانی ما هم همین طور بود. آن زمان معمولاً جوان‌ها وقتی صدا و نوای مداحی را می‌شنیدند به این سمت گرایش پیدا می‌کردند. مثلاً یک نفر مداحی‌های حاج اکبر ناظم را می‌شنید با تأسی به آن پیرغلام اهل بیت علیهم السلام وارد عرصه مداحی می‌شود. یا یک نفر به نوای حاج محمد علامه علاقه داشت و مانند او مداحی می‌کرد.

خود ما هم غیر از مرحوم پدرم از مداحان دیگری هم بهره بردیم. مثلاً از مرحوم علامه، حاج احمد شمشیری، حاج حسن دولابی یا حاج حسن محمدی نکات زیادی را یاد گرفتیم.

ذاکری در محضر امام خمینی رحمه‌الله

در آن دوران شما جزء معدود مداحانی بودید که چند بار در محضر امام خمینی رحمه‌الله مداحی کردید. چه شد که برای مداحی در جماران انتخاب شدید؟

آن زمان معمولاً حاج صادق آهنگران در جماران مداحی می‌کرد. همان زمان‌ها من هم برای خواندن و مداحی در محضر امام می‌رفتم. یکی از آن‌ها جلسه عاشورایی است که مشهور شده و معمولاً در ایام رحلت امام خمینی رحمه‌الله از تلویزیون هم پخش می‌شود. در آن فیلم من یک جوان حدود 22 ساله و لاغراندام بودم که مداحی را با غزلی از حاج علی انسانی شروع کردم. غزل هم مربوط به وداع امام حسین علیه السلام با خانواده در کربلا بود که می‌گوید: «مران یک‌دم ببین اکنون وفای دختر خود را / ز روی اسب خود بر زیر پا افکن سر خود را» به محض اینکه این شعر را خواندم امام دستمال خود رادرآورده و شروع به گریه کردند. بعد از آن هم نوحه‌ای خواندم و بعد هم آقای کوثری آمدند.

مرتبه دیگری هم همراه با مرحوم امانی با اصناف تهران به خدمت امام خمینی رحمه‌الله رفتیم. آن روز شهادت امام حسن عسکری علیه السلام بود که ما مداحی کردیم. بار دیگری هم با بسیج ادارات به جماران رفتیم.

دفتر امام خمینی رحمه‌الله شما را دعوت می‌کرد؟

بله.

خودتان کجا مداحی می‌کردید؟

دهه محرم را معمولاً در مسجد جامع بازار تهران همراه با شیخ حسین انصاریان و حاج منصور ارضی برنامه داشتیم. یک بار در حین همان برنامه‌ها از دفتر امام خمینی رحمه‌الله آمدند و به حاج منصور ارضی گفته بودند که برود و روز عاشورا در جماران مداحی کند. امام حاج منصور از قبل جایی قول داده بود و نتوانست برود. همان موقع مدیر دفتر روابط عمومی آمد و گفت که از بیت آمده و می‌خواهد برویم در روز عاشورا مداحی کنیم. گفتم چه افتخاری از این بالاتر؟ به این ترتیب بود که توفیق مداحی در محضر امام خمینی رحمه‌الله نصیب ما شد.

انتهای پیام/

R1522/P/S4,37/CT2 واژه های کاربردی مرتبط ماه محرم امام حسین (ع) موکب تسنیم بیشتر بخوانید... آخرین محرم شهید مصطفی احمدی روشن چگونه بود؟ قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان بیشتر بخوانید... آخرین محرم شهید مصطفی احمدی روشن چگونه بود؟ واژه های کاربردی مرتبط ماه محرم امام حسین (ع) موکب تسنیم پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی ۱ وقایع روز سیزدهم محرم| از سخنرانی حضرت زینب(س) در مجلس ابن‌زیاد تا شهادت یکی دیگر از یاران امام حسین(ع) ۲ بتمن به کرونا مبتلا شد ۳ نماهنگ خداحافظ با صدای نریمان پناهی منتشر شد + فیلم ۴ نماهنگ | با تو غم‌ها هم زیباست ۵ رجعت امام حسین با اصحاب در عصر ظهور و سپهسالاریِ حضرت عباس ۶ احمدرضا درویش: نامسلمان‌ها هم از هتک حرمت به پیامبر ناراحت‌اند ۷ موافقت شورای پروانه نمایش برای ۳ فیلم ۸ دارد سر مردم کلاه می‌رود/ صدای مردم بی‌صدا در داستان‌ها هستم مهمترین اخبار فرهنگی بازنشر کاریکاتور موهن به پیامبر(ص) نشان می‌دهد که غربی-صهیونیست‌ها در میدان مبارزه هنری کم آورده‌اند فیلم‌های آخر هفته تلویزیون کدامند؟ آخرین محرم شهید مصطفی احمدی روشن چگونه بود؟ سروده کلامی زنجانی درباره اقدام توهین‌آمیز نشریه "شارلی ابدو"/ هزاران جلد اگر آیات شیطانی شود تألیف؛ تو بر عالم همان بدرالدجایی یا رسول‌الله مهمترین اخبار تسنیم ابراز نگرانی نمکی از وقوع موج جدید کرونا به‌دلیل بی‌توجهی‌ها وام ودیعه مسکن مشکل مسکن استیجاری را حل نمی‌کند بازگشایی مدارس در تفاهم با وزارت بهداشت انجام شد/ساعات حضور دانش‌آموزان در مدرسه کوتاهتر می‌شود ریشه تورم اخیر در اقتصاد ایران چیست؟/ واکاوی اثر کسری بودجه دولت و شوکهای ارزی درباره ما ارتباط با ما آرشیو اخبار پیوندها بازار پربیننده‌ترین اخبار قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان ما را دنبال کنید: RSS اینستاگرام توییتر فیسبوک   آپارات   بیسفون   سروش   ویسپی   آی‌گپ
All Content by Tasnim News Agency is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ماه محرم امام حسین ع موکب تسنیم ماه محرم امام حسین ع موکب تسنیم امام حسین علیه السلام امام خمینی رحمه الله اهل بیت علیهم السلام مدرسه آیت الله دوران طفولیت محضر امام امام حسین ع یاد گرفتیم پدربزرگ ما ادبیات عرب مرحوم حاج مرحوم پدر آن دوران آن زمان سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۷۸۴۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

(عکس) آتش‌سوزی مهیب در امام‌زاده ابراهیم شفت

شهرک چوبی امامزاده ابراهیم علیه السلام شفت به شکل مهیبی طعمه حریق شد. شهرک چوبی امام‌زاده ابراهیم علیه السلام شفت بامداد امروز به شکل مهیبی طعمه حریق شد و بیش از ۱۰۰ واحد مسکونی، اقامتی و تجاری در آتش سوخت.

مهدی نقدی فرماندار شفت در گفتگو با فارس از اطفای حریق و ادامه تلاش‌ها برای خاموشی کامل شهرک خبر داد و گفت: بیش از ۱۰۰ واحد مسکونی در این شهرک طعمه حریق شده است. به گفته وی، واحد‌های اقامتی، تجاری و ... نیز طعمه حریق شده‌اند و برآورد‌ها در این زمینه همچنان ادامه دارد.

به گفته رئیس شورای تأمین شهرستان شفت، ارزیابی اولیه دلیل آتش‌سوزی احتمالاً اتصال برق در یک واحد نانوایی بوده که فعالیت نداشته است.

منبع: خبر آنلاین

tags # اخبار حوادث سایر اخبار (تصاویر) این گوسفند غول‌پیکر چینی از پورشه هم گران‌تر است! قارچ‌های زامبیِ سریال آخرین بازمانده (The Last Of Us) واقعی هستند! (تصاویر) عجیب و باورنکردنی؛ اجساد در این شهر خود به خود مومیایی می‌شوند آخرین حسی که افراد در حال مرگ از دست می‌دهند، چه حسی است؟

دیگر خبرها

  • برنامه هیات‌های بندرعباس برای شهادت امام صادق(ع)
  • بسیج سازندگی با کم‌ترین هزینه کارهای بزرگ انجام می‌دهد
  • اسرار موفقیت امام صادق (ع) در تقویت بنیان‌های وحدت امت اسلام
  • خون کودکان فلسطینی به ثمر نشسته است
  • معلمان پرورش دهنده هویّت دانش‌آموزان هستند
  • استکبار جهانی همواره از بیداری ملت ها احساس خطر می‌کند
  • شهادت امام جعفر صادق (ع) ۱۴۰۳ + عکس، متن و پیام تسلیت
  • (عکس) آتش‌سوزی مهیب در امام‌زاده ابراهیم شفت
  • مسجد و مدارس در روز شهادت امام صادق (ع) به هم می‌پیوندند
  • تقویم نجومی امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ / تقویم همسران امروز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۳